BOROBORO
Plats: Björkalund, Norrköping
Typ: Flerbostadshus
År: Vinst i markanvisninstävling 2022
Byggherre: Spridd
Samarbetspartner: Kvarnstaden
Area: ca 7 500 kvm BTA
Med förslaget Boroboro har Spridd ritat ett banbrytande nytt plusenergihus i trä som möter mycket höga krav på låg energiförbrukning, stor flexibilitet i användandet över tid och många sociala möten. Med en stor gård och tydliga kopplingar till landskapet runtomkring blir projektet en tillgång i grannskapet. Gården blir en trygg plats för lek och gemensam samvaro kring vatten, återbruk, odling och lek.
Boroboro, ett japanskt uttryck för något som är slitet och lappat men det är också en stil med tydligt redovisade lappar och sömmar som förädlar och berikar plaggens uttryck samtidigt som det är både kostnads- och resurseffektivt.
Husen har relativt breda huskroppar med stora nästan platta tak och få uppstickande installationer för att klara högt ställda krav på såväl låg energianvändning som plats för produktion av förnybar el. Arkitekturen tar utgångspunkt i träkonstruktionens möjligheter till energieffektivt och flexibelt byggande – ett flexibelt system som, under projekterings- och byggtiden, kan anpassas till olika krav på lägenhetsfördelning och användning över tid. En välisolerad huskropp omges av utanpåliggande fribärande balkonger och terrasser. Det bildas ett lager runt huskroppen som ger extra rum och fler rörelsemöjligheter till alla lägenheter, ett beklädnadslager som kan skräddarsys och anpassas till återbrukade byggmaterial på ett flexibelt sätt. Det är också ett lager som skyddar för insyn och sol, när det är som varmast, och det skapar en halvprivat zon mellan gård, gata och de enskilda rummen.
Den repetitiva strukturen ger plats för många olika sätt att leva och bo. Husets gestalt präglas av återbrukat material som har bearbetats så lite som möjligt efter att det demonterats från tidigare byggnader. Inifrån och ut används material där det passar in och uppfyller nödvändiga tekniska krav i den flexibla gestaltningsprincipen. Det är en inkluderande och tillåtande arkitektur som ger plats för liv ensam och tillsammans i lägenhetens privata sfär, halvprivata terrasser och uterum eller i gemensamma rum och utomhusytor på gården. Ytor för lek är centralt liksom lösningar som underlättar återbruk, cykling och odling på gården.
Boroboro är ett projekt med cirkuläritet i fokus när det gäller såväl byggnad och materialanvändning som bostädernas möjlighet att anpassa sig och förändras över tid i takt med att de boendes behov ändras.
Tävlingen är delfinansierad av Vinnova och har arrangerats i samarbete med Sveriges Arkitekter, Chalmers Tekniska Högskola och Högskolan i Halmstad.
Läs mer om projektet på Norrköpings kommuns hemsida