Efter fem års arbete invigdes igår Stockholms Stadsmissions nya mötesplats S:t Paul. Hurra!
Spridd har haft glädjen att tillsammans med lyhörda och intelligenta samarbetspartners arbeta med den mest omfattande ombyggnationen av en kyrka som gjorts på lång tid. Tack till KFS Kyrkans Fastighetssamverkan, Byggnadsantikvarie Max Laserna, Kvarteret konstruktörer, Land Arkitektur, Stina Wirsen, Mono+, Roslagens plåtkonsult, M3 Bygg och alla ni andra som deltagit i arbetet.
Sist men inte minst önskar vi alla på Stockholms Stadsmission lycka till med att den nya verksamheten i huset; mat, musik, umgänge och den så viktiga stödverksamheten ni arbetar med.
Mer info om kommande arrangemang finns här
Läs mer om projektet här
Spolia - återbrukets historik i Neapel
Klas Ruin möter historiskt återbruk på konferens i Neapel. Spolia, återbrukad konststen, som flyttats från ett monument till ett annat, återfinns i vardagens Neapel. Bild av kampanilen della Pietrasanta från 600-talet.
Vår radhusskiss Äppelbacken i Simrishamn
Byggnationen tar fasta på tomtens långsträckta form. Husen snedställs längs Magistergatan för att ge plats åt träden i norr och samtidigt skapa en veckning som bryter upp den långa huskroppens form i mindre delar. Husen följer terrängen och husens inbördes förskjutning artikuleras även i höjdled med uppstickande nock och skorsten. Stödmuren behövs längs gatan för att mediera mellan olika nivåer och blir ett viktigt formelement.
Läs mer om projektet här
Spridds bidrag i markanvisningstävling i Hällalund
Byggnationen tar fasta på planens intention om att ha fasaden vid förgårdsmarken mot gatan och att bebyggelsen anpassas till den sluttande terrängen på tomten. Den varierande sluttningen på fastigheten återspeglas i de olika hustypernas förhållande till terrängen där de tre trevåningshusen får en hel suterrängvåning medan tvåvåningshusen har ett nedsänkt entréplan. De enskilda lägenheterna har trots områdets öppenhet en privat karaktär med fönster som vetter mot områdets gröna parklandskap.
Bebyggelsens öppna gränder mellan husen är tillgängliga för alla boende och skapar en gemensam förbindelse mellan gatan och baksidan. Befintliga träd på fastigheten sparas så långt möjligt.
Kvarteret kopplas samman på tomtens sydvästra del med ett grönt gångstråk. Parkrummet behåller naturmark och befintliga träd men ger också plats för den egna täppan så väl som plats för lek, ett socialt aktivt liv och möjlighet till odling. Här återfinns perennrabatter för dagvattenfördröjning och en anläggning för återanvändning av regnvatten.
Hög arkitektonisk kvalitet och energieffektivitet är i fokus. Fasadutformningen samspelar med den gröna omgivningen och skapar en lugn inramning till livet i området. Arkitekturen präglas av individuella särdrag inom en sammanhållen idé. Här återfinns inspiration från det tidiga nittonhundratalets bearbetning av lantbruksarkitekturen. Byggnadens fasader utförs i trä som kopplar till skog, äng och det gröna. Färgsättningen i mörka jordtoner smälter samman med de omgivande trädstammarna.
Genom att i den ena hustypen förlägga entrén på långsidan kan entréplanet sänkas och ligga under gatunivå. Volymen anpassas till terrängen och vardagsrummet ges en generös takhöjd – tillsammans med de stora glaspartierna ut mot de höga tallarna och plats för eldstad/kamin blir detta rum ett av bostadens huvudnummer. För den andra hustypen utnyttjas istället terrängen till ett extra halvplan.
Läs mer om projektet här
Spridds arbete med kyrkobyggnader växer
Under året har arbetet inletts med Heliga Trefaldighetskyrkan samt Strömsbro Kyrka, bägge för Gävle församling i samarbete med KFS, Kyrkans fastighetssamverkan. Trämodellen av 1600-talskyrkan i skala 1:100 är byggd av modellsnickaren Lotta Braathen.
Spridds bidrag i markanvisningstävling i Vikaholm
Förslaget Trädgården tar utgångspunkt i Vikaholms natur- och kulturnära läge. Hållbarhet, god funktionalitet och högkvalitativa utemiljöer är i fokus. I det natursköna läget vill vi bygga ca 7 700 kvm BTA, hyresrätter, uppdelat på ca 7 huskroppar. Byggnationen tar fasta på planens intention om att ha huvudhusens fasad mot lokalgatan och en lägre byggnation mot villorna i söder. Det är träbostadshus där lägenheter samlar sig kring generösa, gemensamma trapphus och gröna loftgångar. Bebyggelsen grupperar sig på var sin sida om en grön sammanhållen trädgård, en gemensamhetsyta för samvaro, lek, rörelse och odling mellan husen. Med blandade bostadsstorlekar blir det ett boende för olika familjekonstellationer med det överkomliga, sociala, naturnära och hållbara livet i fokus.
Fasadutformningen samspelar med den gröna omgivningen och skapar en lugn inramning till livet i området. Arkitekturen präglas av individuella särdrag inom en sammanhållen idé som tillåter variation i höjd, lägenhetsfördelning, material och fönstersättning samtidigt som husen tydligt hör till samma familj. Byggnadens fasader utförs till stora delar av trä med en materialitet och en jordnära färgskala som kopplar till skog, äng och det gröna.
Kvarterets hjärta, det gröna parkrummet, ger plats för lek, ett socialt aktivt liv med träningsmöjligheter och möjlighet till odling. Här återfinns fruktträd, perennrabatter, vattenlek och en anläggning för omhändertagande och återanvändning av regnvatten.
Läs mer om projektet här
Spridd och Konsthall C belönas med Årets strålkastare på Arkdes för Forskningsstationen i Hökarängen
Utdrag ut juryns motivering:
Initiativet är ett konkret exempel på aktiv påverkan av den gemensamma livsmiljön i den lilla skalan, värt att ta efter i den större. Nyskapande är också hur man i detta sammanhang har arbetat med samverkan och avtal med syfte att lösa upp gränsen mellan privatbostad och publik institution.
Läs mer om projektet här eller i Arkitektur nr 4 2022
Foto: Antonius Van Arkel
Stina Wirsén in action med en Al secco målning i St Paulskyrkans matsal
Arbetet med Stockholms Stadsmissions nya mötesplats i St Paulskyrkan vid Mariatorget närmar sig invigning. Konstnären Stina Wirsén, som arbetat med Stadsmissionen i många år, tecknar fram en muralmålning på kalkputs i traditionell Al secco teknik.
Läs mer om vårt projekt St Paul här
INTERVJU MED KLAS RUIN OM HUS FÖR ETT TRÄD PÅ BYGGAHUS.SE
“Det stora fönstret med en hylla av martallar är husets mittpunkt, fyller rummet med dagsljus och ger en vid utsikt mot Värtan.”
Läs hela Leo Gullbrings intervju här
Mer om Hus för ett träd
Foto: Antonius Van Arkel
Välkomna Johannes & Martin!
Johannes Plyhm är utbildad arkitekt på KTH i Stockholm och har tidigare varit anställd på Ettelva Arkitekter och Tengbom. Han har arbetat med tävlingar, tidiga skeden och utvecklingsprojekt och har många års erfarenhet av bostadsarkitektur i både stor och liten skala. Parallellt med studierna drev han ett designföretag inriktat på formgivning av tryck och webb.
Martin Berg är utbildad arkitekt på KTH i Stockholm samt ETH i Zürich. Han har tidigare varit anställd hos C.F. Møller och Kjellander Sjöberg där han främst arbetat med bostadsprojekt i alla skeden. Tillsammans med Matilda Schuman har han drivit egna projekt så som mindre sommarhus och ombyggnationer. De vann också Europan 2017 i Narvik med förslaget “On Reflection”.
Spridd vinner ytterligare en markanvisning i Skogsvallen som byggande arkitekter!
År 2021 vann Spridd en markanvisning i stadsdelen Skogsvallen i Linköping för 20 radhus som nu är under uppförande. Vi är glada att kunna berätta att kontoret fått förnyat förtroende som arkitekt och byggherre och utsetts till vinnare i ännu en markanvisningstävling i området. Denna gång gäller det 9 parhus som tillsammans kommer att bidra med 18 bostäder till den nya, moderna trädgårdsstaden.
Byggnadernas utformning är inspirerad av den ursprungliga trädgårdsstadens arkitektur från nittonhundratalets början, men också senare exempel från exempelvis Tyskland. Bostäderna kommer utföras som energieffektiva träbyggnader.
Läs mer om projektet Skogsgläntan här.
Kommunens motivering:
”Ett spännande förslag där färg och formspråk ger förnimmelser av det tidiga 1900-talets trädgårdsstadsideal. Samtidigt råder ingen tvekan om arkitekturens samtida nytänkande. Uttrycket blir ett nytillskott i stadens arkitektoniska flora. De resliga parhusen ger plats för många bostäder och en tydlig inramning av gatan, samtidigt som gröna mellanrum skapas. Bebyggelsekonceptet kan behöva bearbetas, men ger möjlighet till variation och anpassningar som kan landa mjukt i terrängen.”
Foto av Spridds SCAFT-smycke i Zimmhalls utställning Avfart
Se fler foton och läs om projektet här
Intervallet på väg upp!
Besök utställningen AVFART nu på lördag 14/5 kl 15-20
Utställningen AVFART samlar 20 konstnärer och arkitekter. Spridd deltar med SCAFT - ett infrastrukturellt smycke. Välkomna!
Facebook: @zimmhall
https://www.facebook.com/zimmhall
Insta: #zimmhall
Rum vid vatten
Spridd har färdigställt ytterligare en villa i skärgården utanför Helsingfors. Strandfastigheten har under en 10 årsperiod byggts ut i omgångar med huvudbyggnad och komplementbyggnader med stegvis förädling av landskapet.
Läs mer om projektet här
Konsten och second hand leder vägen för ny biblioteksinredning i Näsby Park
I nära samarbete bibliotekarierna och med second hand i fokus har Spridd återigen ritat inredningen till Näsby Parks bibliotek som flyttat till nya lokaler. Vägledande i processen har varit tonerna i Marie-Louise Ekmans färgrika måleri.
Läs mer om projektet här
Första spadtaget för nytt bygge i egen regi!
Spridd vann med förslaget Solfjädern en markanvisningstävling i området Skogsvallen, Linköping. Nu påbörjas bygget av 20 radhus med Spridd som byggande arkitekter.
Läs mer om projektet här
Spridd söker handläggande och medverkande arkitekter för projekt inom nybyggnad bostäder i egen regi och ombyggnadsprojekt av kulturfastigheter
Vi söker
Två handläggande arkitekter: Utbildad arkitekt med minst 5 års arbetslivserfarenhet med god gestaltningsförmåga, brett intresse för samhällsanalys och vana att driva projekt. Du har erfarenhet som handläggare inom nyproduktion av flerbostadshus eller projekt av motsvarande komplexitetsgrad och/eller erfarenhet av komplexa ombyggnadsprojekt av kulturfastigheter. Meriterande är också erfarenhet av projektering i ArchiCAD samt utbildning från KKH, restaureringskonst
Arkitekt med två års erfarenhet: Utbildad arkitekt med minst två års erfarenhet med har god gestaltningsförmåga. Du är kommunikativ i ord, ritning och bild och vill gärna arbeta med en variation av projekt i olika skeden och storlek. Meriterande är erfarenhet av ArchiCAD.
För ytterligare information kontakta:
Klas Ruin 073 350 30 29
Skicka din ansökan, portfolio samt referenslista till:
jobb@spridd.se
Ämnesrad i mailet: ”Handläggande arkitekt 2022”,”Arkitekt med två års erfarenhet 2022”
SPRIDD VINNER MARKANVISNING I ÖREBRO SOM BYGGANDE ARKITEKTER!
Spridd har vunnit ytterligare en markanvisning, denna gång i Örebro. Spridd driver projektet som byggande arkitekter. Detta är den fjärde markanvisning som kontoret tilldelats inom loppet av två år. Fastigheten Helikoptern 2 i Örebro kommer rymma ca 116 hyreslägenheter med social hållbarhet och energieffektivitet i fokus. Projektet är en del av kommunens ambitiösa stadsutveckling på Södra Ladugårdsängen, det tidigare flygplatsområdet och platsen för bomässan Bo 92. I projektet avser vi fortsätta vårt samarbete med Kvarnstaden AB med vilka vi nu bygger bostadskvarteret Lilla Tokyo i Kalmar, läs mer om Lilla Tokyo här.
Kommunens motivering:
Som byggande arkitekt har Spridd valts ut för sitt förslag ”Ladugårdsporten”. Porten blir en mötesplats och ett landmärke med växtlighet som spelar en central roll. Från porten bjuds man in mot den sociala gården. I byggnaderna finns en gemensam lokal som främjar social hållbarhet genom funktioner som grannskapskontor, café, mobilitet och återbruk.
VÄLKOMMEN ARVID!
Arvid är utbildad vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och ETH i Zürich och tog examen 2016. Han har vana att arbeta med projekt i alla skeden och storlekar, men har ett särskilt intresse för bostadsarkitektur och stadsplanering.
Tidigare har Arvid bland annat arbetat hos Office Karolina Keyzer, där han varit delaktig i utformningen av en tillbyggnad till Bromma Kyrka som invigdes 2021. Han kommer senast från Esencial, där han bland annat arbetat med att utforma en stadsplan för Smörkajen i centrala Malmö.
Arvid har även drivit projekt och deltagit i tävlingar på egen hand, där hans bidrag till tävlingen om en ny skola i Rinkeby belönades med tredje pris