I morgon den 20:e oktober släpps tidskriften Arkitekturs temanummer om byggande arkitekter där vårt projekt Generatorn i Linköping presenteras!
Mötesplats Mariatorget ställs ut på UIA 2023
Vi är väldigt glada att Mötesplats Mariatorget är ett av de projekt som valts ut för att representera Sverige på UIA 2023 i Köpenhamn. Det är en internationell konferens anordnat av The International Union of Architects och årets tema är “Sustainable Futures - Leave No One Behind”.
Spridd har besökt TACK-konferensen på ETH i Zürich
Spridd har under många år varit delaktiga i forskningsprojektet TACK och har under veckan ställt ut under den avslutande konferensen på ETH i Zürich. Klas Ruin och Ola Broms Wessel var på plats och deltog i panelsamtal, debatter och föreläsningar. TACK är ett mångårigt forskningsprojekt som multidisciplinärt undersöker den outtalade kunskap som finns inom arkitekturen.
Mötesplats Mariatorget vinner ROT-priset 2023!
Vi är otroligt glada över att ha blivit tilldelade ROT-priset 2023 för Mötesplats Mariatorget med följande motivering:
”Genom nya tillägg inom det befintliga skalet har byggnadens struktur ändrat riktning och fått nya funktioner. Mindre yttre förändringar med tillkommande entréer ger stor effekt när huset kopplas till dess omgivning och ger det en ny självklar plats i staden. Vi imponeras av hur de stora greppen och den höga tekniska komplexiteten i projektet lyckas med konststycket att kännas självklara.
Det lekfulla i att behandla det nya inre torgets fasader som om de vore mot en piazza känns fräscht utan att det blir en pastisch. En skicklig och stilsäkert hanterad balansakt.
Med en fingertoppskänsla har teamet skapat sekvenser av rumsligheter inom husets maxade funktionalitet. De långa siktlinjerna och fokus mot långsidans vackra fönster gör att projektet känns både större än vad det är och uppdaterat till vår samtid.
Ett gott samarbete mellan entreprenör, beställare och arkitekt har skapat förutsättningar för ett bra slutresultat där även det täta samarbetet med byggnadsantikvarien är ett föredöme.
Vår förhoppning är att projektet kan inspirera till en framtida förändring och förädling av våra kyrkorum. Där även nya aktörer kan bidra till att skapa samhällsnytta.”
ROT-priset instiftades av Stockholms Byggmästareförening 1990 och ges till det projekt där beställare, arkitekt och byggentreprenör bäst tillvaratagit byggnadens särdrag och kvaliteter. Mötesplats Mariatorget är en avancerad ombyggnad som svarar på många aktuella samhällsutmaningar och är resultatet av ett nära samarbete mellan oss, Stockholms Stadsmission, KFS (Kyrkans fastighetssamverkan) och M3 Bygg.
Det är andra gången Spridd tilldelas ROT-priset. Första gången var 2017 för Fittja Peoples Palace.
Mötesplats Mariatorget nominerad till ROT-priset 2023!
Efter nomineringen till Kasper Salin-priset håller vi nu tummarna för ROT-priset.
Tillsammans med våra proffsiga samarbetspartners Stockholms Stadsmission, projektledare KFS (Kyrkans fastighetssamverkan) och M3 Bygg är vi extra stolta över att uppmärksammas inom fältet avancerad ombyggnad, ett arbete som kräver svar på en serie aktuella samhällsutmaningar.
Spridd har tidigare fått priset för Fittja People´s Palace 2017 och KFS tillsammans med M3 Bygg för Johannes kyrka, Johannessalen 2020.
På måndag avgörs Kasper Salin-priset
På måndag åker vi till arkitekturgalan i Göteborg där Mötesplats Mariatorget är en av fyra nominerade till Kasper Salin-priset. Vi håller tummarna!
Läs mer om projektet här
Hurra! Sankt Paulskyrkans nya nygotik är nominerad till Kasper Salinpriset!
Vi är stolta över att Sankt Paulskyrkan vid Mariatorget på Södermalm, som vi arbetat med i fem år, får sola sig i offentlighetens ljus genom nomineringen till Kasper Salinpriset. Under namnet Mötesplats Mariatorget bedriver Stockholms Stadsmission här en fantastisk verksamhet. Alla är välkomna på lunch, middag eller kulturarrangemang med bredd och djup. Gå dit!
Läs mer om projektet här
Spridd vinner tävling om framtidens innovativa boende i Norrköping
Med förslaget Boroboro har vi ritat ett banbrytande nytt plusenergihus i trä som möter mycket höga krav på låg energiförbrukning, stor flexibilitet i användandet över tid och möjliggörande av sociala möten. Med en stor gård och tydliga kopplingar till landskapet runtomkring blir projektet en tillgång i grannskapet. Boroboro har cirkuläritet i fokus när det gäller såväl byggnad och materialanvändning så som bostädernas möjlighet att anpassa sig och förändras över tid i takt med att de boendes behov ändras. Husets gestalt präglas av återbrukat material som har bearbetats så lite som möjligt efter att det demonterats från tidigare byggnader.
Läs mer om projektet här
Invigning!
Efter fem års arbete invigdes igår Stockholms Stadsmissions nya mötesplats S:t Paul. Hurra!
Spridd har haft glädjen att tillsammans med lyhörda och intelligenta samarbetspartners arbeta med den mest omfattande ombyggnationen av en kyrka som gjorts på lång tid. Tack till KFS Kyrkans Fastighetssamverkan, Byggnadsantikvarie Max Laserna, Kvarteret konstruktörer, Land Arkitektur, Stina Wirsen, Mono+, Roslagens plåtkonsult, M3 Bygg och alla ni andra som deltagit i arbetet.
Sist men inte minst önskar vi alla på Stockholms Stadsmission lycka till med att den nya verksamheten i huset; mat, musik, umgänge och den så viktiga stödverksamheten ni arbetar med.
Mer info om kommande arrangemang finns här
Läs mer om projektet här
Spolia - återbrukets historik i Neapel
Klas Ruin möter historiskt återbruk på konferens i Neapel. Spolia, återbrukad konststen, som flyttats från ett monument till ett annat, återfinns i vardagens Neapel. Bild av kampanilen della Pietrasanta från 600-talet.
Vår radhusskiss Äppelbacken i Simrishamn
Byggnationen tar fasta på tomtens långsträckta form. Husen snedställs längs Magistergatan för att ge plats åt träden i norr och samtidigt skapa en veckning som bryter upp den långa huskroppens form i mindre delar. Husen följer terrängen och husens inbördes förskjutning artikuleras även i höjdled med uppstickande nock och skorsten. Stödmuren behövs längs gatan för att mediera mellan olika nivåer och blir ett viktigt formelement.
Läs mer om projektet här
Spridds bidrag i markanvisningstävling i Hällalund
Byggnationen tar fasta på planens intention om att ha fasaden vid förgårdsmarken mot gatan och att bebyggelsen anpassas till den sluttande terrängen på tomten. Den varierande sluttningen på fastigheten återspeglas i de olika hustypernas förhållande till terrängen där de tre trevåningshusen får en hel suterrängvåning medan tvåvåningshusen har ett nedsänkt entréplan. De enskilda lägenheterna har trots områdets öppenhet en privat karaktär med fönster som vetter mot områdets gröna parklandskap.
Bebyggelsens öppna gränder mellan husen är tillgängliga för alla boende och skapar en gemensam förbindelse mellan gatan och baksidan. Befintliga träd på fastigheten sparas så långt möjligt.
Kvarteret kopplas samman på tomtens sydvästra del med ett grönt gångstråk. Parkrummet behåller naturmark och befintliga träd men ger också plats för den egna täppan så väl som plats för lek, ett socialt aktivt liv och möjlighet till odling. Här återfinns perennrabatter för dagvattenfördröjning och en anläggning för återanvändning av regnvatten.
Hög arkitektonisk kvalitet och energieffektivitet är i fokus. Fasadutformningen samspelar med den gröna omgivningen och skapar en lugn inramning till livet i området. Arkitekturen präglas av individuella särdrag inom en sammanhållen idé. Här återfinns inspiration från det tidiga nittonhundratalets bearbetning av lantbruksarkitekturen. Byggnadens fasader utförs i trä som kopplar till skog, äng och det gröna. Färgsättningen i mörka jordtoner smälter samman med de omgivande trädstammarna.
Genom att i den ena hustypen förlägga entrén på långsidan kan entréplanet sänkas och ligga under gatunivå. Volymen anpassas till terrängen och vardagsrummet ges en generös takhöjd – tillsammans med de stora glaspartierna ut mot de höga tallarna och plats för eldstad/kamin blir detta rum ett av bostadens huvudnummer. För den andra hustypen utnyttjas istället terrängen till ett extra halvplan.
Läs mer om projektet här
Spridds arbete med kyrkobyggnader växer
Under året har arbetet inletts med Heliga Trefaldighetskyrkan samt Strömsbro Kyrka, bägge för Gävle församling i samarbete med KFS, Kyrkans fastighetssamverkan. Trämodellen av 1600-talskyrkan i skala 1:100 är byggd av modellsnickaren Lotta Braathen.
Spridds bidrag i markanvisningstävling i Vikaholm
Förslaget Trädgården tar utgångspunkt i Vikaholms natur- och kulturnära läge. Hållbarhet, god funktionalitet och högkvalitativa utemiljöer är i fokus. I det natursköna läget vill vi bygga ca 7 700 kvm BTA, hyresrätter, uppdelat på ca 7 huskroppar. Byggnationen tar fasta på planens intention om att ha huvudhusens fasad mot lokalgatan och en lägre byggnation mot villorna i söder. Det är träbostadshus där lägenheter samlar sig kring generösa, gemensamma trapphus och gröna loftgångar. Bebyggelsen grupperar sig på var sin sida om en grön sammanhållen trädgård, en gemensamhetsyta för samvaro, lek, rörelse och odling mellan husen. Med blandade bostadsstorlekar blir det ett boende för olika familjekonstellationer med det överkomliga, sociala, naturnära och hållbara livet i fokus.
Fasadutformningen samspelar med den gröna omgivningen och skapar en lugn inramning till livet i området. Arkitekturen präglas av individuella särdrag inom en sammanhållen idé som tillåter variation i höjd, lägenhetsfördelning, material och fönstersättning samtidigt som husen tydligt hör till samma familj. Byggnadens fasader utförs till stora delar av trä med en materialitet och en jordnära färgskala som kopplar till skog, äng och det gröna.
Kvarterets hjärta, det gröna parkrummet, ger plats för lek, ett socialt aktivt liv med träningsmöjligheter och möjlighet till odling. Här återfinns fruktträd, perennrabatter, vattenlek och en anläggning för omhändertagande och återanvändning av regnvatten.
Läs mer om projektet här
Spridd och Konsthall C belönas med Årets strålkastare på Arkdes för Forskningsstationen i Hökarängen
Utdrag ut juryns motivering:
Initiativet är ett konkret exempel på aktiv påverkan av den gemensamma livsmiljön i den lilla skalan, värt att ta efter i den större. Nyskapande är också hur man i detta sammanhang har arbetat med samverkan och avtal med syfte att lösa upp gränsen mellan privatbostad och publik institution.
Läs mer om projektet här eller i Arkitektur nr 4 2022
Foto: Antonius Van Arkel
Stina Wirsén in action med en Al secco målning i St Paulskyrkans matsal
Arbetet med Stockholms Stadsmissions nya mötesplats i St Paulskyrkan vid Mariatorget närmar sig invigning. Konstnären Stina Wirsén, som arbetat med Stadsmissionen i många år, tecknar fram en muralmålning på kalkputs i traditionell Al secco teknik.
Läs mer om vårt projekt St Paul här
INTERVJU MED KLAS RUIN OM HUS FÖR ETT TRÄD PÅ BYGGAHUS.SE
“Det stora fönstret med en hylla av martallar är husets mittpunkt, fyller rummet med dagsljus och ger en vid utsikt mot Värtan.”
Läs hela Leo Gullbrings intervju här
Mer om Hus för ett träd
Foto: Antonius Van Arkel
Välkomna Johannes & Martin!
Johannes Plyhm är utbildad arkitekt på KTH i Stockholm och har tidigare varit anställd på Ettelva Arkitekter och Tengbom. Han har arbetat med tävlingar, tidiga skeden och utvecklingsprojekt och har många års erfarenhet av bostadsarkitektur i både stor och liten skala. Parallellt med studierna drev han ett designföretag inriktat på formgivning av tryck och webb.
Martin Berg är utbildad arkitekt på KTH i Stockholm samt ETH i Zürich. Han har tidigare varit anställd hos C.F. Møller och Kjellander Sjöberg där han främst arbetat med bostadsprojekt i alla skeden. Tillsammans med Matilda Schuman har han drivit egna projekt så som mindre sommarhus och ombyggnationer. De vann också Europan 2017 i Narvik med förslaget “On Reflection”.
Spridd vinner ytterligare en markanvisning i Skogsvallen som byggande arkitekter!
År 2021 vann Spridd en markanvisning i stadsdelen Skogsvallen i Linköping för 20 radhus som nu är under uppförande. Vi är glada att kunna berätta att kontoret fått förnyat förtroende som arkitekt och byggherre och utsetts till vinnare i ännu en markanvisningstävling i området. Denna gång gäller det 9 parhus som tillsammans kommer att bidra med 18 bostäder till den nya, moderna trädgårdsstaden.
Byggnadernas utformning är inspirerad av den ursprungliga trädgårdsstadens arkitektur från nittonhundratalets början, men också senare exempel från exempelvis Tyskland. Bostäderna kommer utföras som energieffektiva träbyggnader.
Läs mer om projektet Skogsgläntan här.
Kommunens motivering:
”Ett spännande förslag där färg och formspråk ger förnimmelser av det tidiga 1900-talets trädgårdsstadsideal. Samtidigt råder ingen tvekan om arkitekturens samtida nytänkande. Uttrycket blir ett nytillskott i stadens arkitektoniska flora. De resliga parhusen ger plats för många bostäder och en tydlig inramning av gatan, samtidigt som gröna mellanrum skapas. Bebyggelsekonceptet kan behöva bearbetas, men ger möjlighet till variation och anpassningar som kan landa mjukt i terrängen.”
Foto av Spridds SCAFT-smycke i Zimmhalls utställning Avfart
Se fler foton och läs om projektet här